Workshop 1 Zicht op het Systeem: Werken met het Genogram in MDFT
Voor MDFT-therapeuten is het niet altijd eenvoudig om zicht en voeling te krijgen met de onderliggende familiedynamieken waar jongeren en gezinnen mee te maken hebben. Zeker omdat ze zich afspelen in een bredere sociaal-maatschappelijke context en wanneer deze dynamieken voortkomen uit thema’s, zoals trauma, uitsluiting of migratie. Het risico bestaat dat je – bewust of onbewust – in vaste denkpatronen terechtkomt, of dat delen van het systeem over het hoofd worden gezien.
In deze workshop ontdek je hoe het genogram een krachtig, visueel hulpmiddel kan zijn om je blik te verruimen en systemisch te kijken. Je leert hoe je het genogram inzet als een insluitende, oordeelvrije tool om gezinsleden met meer mildheid, begrip en erkenning naar zichzelf en elkaar te laten kijken. Zo ontstaat er ruimte voor beweging, herstel en groei.
Ook onderzoek je je eigen plek als MDFT-therapeut binnen het systeem: hoe verandert die plek door de verschillende fasen van het traject heen, en hoe kun je dat op een bewuste en transparante manier zichtbaar maken in het genogram? Deze workshop helpt je om vanuit verbinding te werken – met het gezin én met jezelf als hulpverlener.
- Onderwerpen die aan bod komen
- Gebruik van het genogram als hulpmiddel om systeemgericht te kijken
- In beeld brengen van de bredere context bij gezinsdynamieken
- Reflectie op de positie van de hulpverlener met behulp van het genogram
Na deze workshop, kun je (benoem de doelen, wat leert men)
- Het genogram inzetten om gezinsleden met meer mildheid, begrip en erkenning naar zichzelf en elkaar te laten kijken
- Herkennen hoe het genogram inzicht geeft in familiepatronen en -dynamieken, in relatie tot de bredere sociaal-maatschappelijke context van gezinnen
- Ontdekken hoe het gebruik van het genogram ruimte kan creëren voor verandering en groei binnen gezinnen
- De beeldtaal van het genogram gebruiken om jouw positie als MDFT-therapeut, en die van andere betrokken hulpverleners, zichtbaar en bespreekbaar te maken binnen het systeem
Deze workshop wordt gegeven door:
Janine Koppers, medeoprichter van Roots of Me, heeft een achtergrond in sociaal werk, systemisch werk en filosofie. In 2014 ontdekte ze het genogram, maar miste een goede digitale tool. Samen met haar partner ontwikkelde ze Roots of Me, speciaal voor digitale genogrammen. De afgelopen jaren verdiepte ze zich in de beeldtaal van het genogram, om deze beter te laten aansluiten bij de diversiteit van hedendaagse gezinnen. Centraal in haar werk staan intergenerationele familiedynamieken, inclusie en waarde oordeel vrije hulpverlening.

Workshop 2 Nieuwsgierig in Verbinding
In deze workshop gaan we vanuit een creatieve manier van werken nadenken, kijken en spelen met het thema verbinding. We kennen dit woord allemaal, maar voor iedereen is de betekenis anders. Ik wil de deelnemers van deze workshop uitnodigden om zich weer opnieuw, vanuit nieuwsgierigheid te verbinden met ‘verbinding’. Nieuwsgierig ‘worken met whats in front of you”.Zijn er meerdere manieren (behalve dan via het gesprek) om met een gezin verbinding te maken en te werken rondom dit thema? Wat kun je als therapeut aan interventies bijvoorbeeld gebruiken om meer zicht te krijgen op hoe de gezinsleden met elkaar en met thema’s/ verhalen verbinding maken? Maar ook denken we samen na hoe je als supervisor verbonden raakt met het verhaal van je therapeut over het gezin waar meer gewerkt wordt. En als we echt dapper zijn… wat zegt de manier waarop wij zelf verbinding maken over ons als MDFT therapeut/ supervisor? Hoe mag jouw ‘zelf’ verbinding maken met het werk dat je doet?Door meer zicht te krijgen op hoe je kijkt, observeert en verbind, krijg je meer zicht op hoe jij jezelf als instrument kan inzetten om een MDFT behandeling/ supervisie traject vorm te geven. Zeker als je al langer bezig bent het met werk en de geëigende paden en automatische ingangen mogelijk niet voldoende meer prikkelen, geeft de creatieve ingang wellicht weer nieuwe kijk op verhalen. En voor beginnende therapeuten en supervisors geeft deze creatieve insteek een aanvulling in de rugzak van interventies.
Onderwerpen die aan bod komen:
- Creatieve werkvorm, doen alvorens erover te praten!
- Denken en discoursen rondom het thema Verbinding
- Beeldvorming n.a.v. een eerste indruk
- Zelfreflectie over hoe jouw manier van verbinding een verhaal kleurt
- Koppeling naar de invulling van de rol als therapeut/ supervisor
Na deze workshop, kun je (benoem de doelen, wat leert men):
- De cursist kan deze creatieve werkwijze inzetten in het werken met gezinnen
- De cursist is zich bewust van zijn eigen discoursen en kijk op de MDFT-gezinnen
- De supervisors nemen creatieve werkvormen mee in de supervisie om met de therapeuten andere manieren van verbinding maken te proberen
- De supervisor en de therapeut gebruiken de zelfsupervisie om zowel verbinding met zichzelf als ook met het gezin en elkaar te houden.De deelnemers zien verbinding als een dynamisch begrip
Deze workshop wordt gegeven door:
Ingeborg Destellirer, werkzaam als systeemtherapeut. MDFT supervisor/ therapeut bij Brijder Jeugd op de poli’s Leiden en Alphen aan den Rijn. Van origine ben ik opgeleid als dramatherapeute en psychodramatherapeut en ik heb een clownerie cursus gedaan die in mijn werken en mijn zijn een grote invloed heeft.Ik werk vanaf 2009 met MDFT en heb mede door die route, mijn grote wens om systeemtherapeut te kunnen worden, waar kunnen maken. In mijn werk hebben creativiteit, beweging, rollenspelen, voice dialogue en het werken met taal en metaforen een grote plek.