Update Stichting Jeugdinterventies en AVG

Op 25 mei 2018 gaat de nieuwe Europese privacywetgeving in. Deze wetgeving heeft gevolgen voor heel veel organisaties. Ook voor Stichting Jeugdinterventies. In de nieuwsbrief van maart hebben we je al geïnformeerd over de stappen die we tot nu toe hebben ondernomen om ervoor te zorgen dat we aan deze nieuwe wetgeving voldoen, voor zover dat nog niet het geval was. Via deze weg geven we je een update.

Extranet

SSL Certificaat

Het extranet van SJI is voorzien van een SSL certificaat. Dit is een bestand dat voor een betere beveiliging van gegevens zorgt tussen de server van het Extranet en de internetbrowser. Daarnaast heeft iedere gebruiker van het Extranet eigen inloggegevens. Wij raden aan om ervoor te zorgen dat gebruikers hun wachtwoord aanpassen zodra zij hun inloggegevens van ons hebben ontvangen. Daarnaast is het belangrijk om dit wachtwoord met enige regelmaat te wijzigen.

Eisen in te leveren documenten

MDFT-therapeuten en MDFT-supervisoren wordt gevraagd om regelmatig documenten op het Extranet te zetten met als doel de kwaliteit van MDFT te kunnen blijven beoordelen. Deze documenten kunnen alleen worden ingezien door de betrokken therapeut, supervisor en trainer. Daarnaast moeten deze documenten voldoen aan de eisen die zijn toegestuurd door SJI aan de cursisten. Gegevens van cliënten dienen volledige geanonimiseerd te worden. Deze eisen waren al van kracht, maar wij attenderen je daar graag nog eens op.

Opnames

Tijdens de opleiding MDFT moeten cursisten opnames maken van sessies met cliënten. Het is belangrijk zorgvuldig met deze opnames om te gaan. Hierom heeft SJI de volgende zaken geregeld:

Eisen in te leveren opnames

Deze opnames moeten voldoen aan specifieke eisen die ervoor zorgen dat de gegevens van deze cliënten zijn beschermd. Deze eisen worden toegestuurd aan alle cursisten aan het begin van hun opleiding. Gegevens van cliënten dienen volledige geanonimiseerd te worden (o.a. opslaan bestanden onder vermelding codes, cliënten niet in beeld). Deze eisen waren al van kracht, maar wij attenderen je daar graag nog eens op. Een link naar de procedures voor het aanleveren van opnames vind je onderaan deze pagina.

Toesturen opnames

SJI realiseert zich dat het versturen van deze opnames een risico is als het gaat om privacy van cliënten en cursisten. Om deze reden geeft SJI er de voorkeur aan om deze opnames te ontvangen en door te sturen naar trainers en raters via de betaalde versie van Google G-Suite. Deze betaalde dienst voldoet aan de nieuwe Europese privacy wetgeving. Meer informatie hierover vindt u hier. Door deze manier van werken blijven de opnames op de server van SJI staan en kunnen deze alleen ingezien worden door de partijen voor wie het relevant is (de trainer en rater die de opnames moeten beoordelen).

Wij realiseren ons dat niet iedere instelling met deze dienst werkt. Wij zoeken daarom nog naar goede alternatieven die we kunnen aanbieden.

Procedure ten behoeve van opnames als onderdeel van de opleiding MDFT-therapeut en MDFT-supervisor: