MDFT
Onderwijs
Jeugdzorg
Gemeente
Verwijzer

Multidimensionele Familietherapie

gezinsgericht werken jeugdzorgplus en justitiele jeugd instellingBlijvende gedragsverandering bij jongeren met probleemgedrag

Overmatig drugsgebruik, veelvuldig schoolverzuim, crimineel gedrag. Soms zit een jongere zo in de knel dat het ten koste gaat van hemzelf en zijn eigen toekomst. Om het toekomstperspectief te verbeteren is verandering van gedrag nodig. Multidimensionele Familietherapie (MDFT) helpt hierbij.

Systeemgericht denken en werken als uitgangspunt

Multidimensionele Familietherapie (MDFT) is een erkend behandelprogramma voor jongeren tussen de 12 en 23 jaar met (meervoudig) probleemgedrag. Het programma is ontwikkeld door Dr. Howard Liddle (Ed.D, Professor of Public Health Sciences, Psychology, and Counseling Psychology at the University of Miami Miller School of Medicine) vanuit de traditie van structurele systeemtherapie. Dr. Liddle is hierbij geïnspireerd door Salvador Minuchin.  Zij hebben ook jarenlang samengewerkt. Meer informatie over de geschiedenis van MDFT vind je op de website van MDFT International. 

MDFT gaat ervan uit dat niet alleen de jongere zelf, maar ook zijn omgeving invloed heeft op het gedrag. Denk hierbij aan het gezin, vrienden, school, werk en vrijetijdsbesteding. De omgeving van de jongere wordt daarom betrokken bij de behandeling. Zo worden de jongere én zijn of haar ouders gemotiveerd samen te werken aan een oplossing. Zo wordt probleemgedrag bij de jongere verminderd of verdwijnt het zelfs helemaal.

Erkend en kosteneffectief behandelprogramma

MDFT is een evidence based behandelprogramma. Op basis van uitgebreid onderzoek heeft de Erkenningscommissie Justitiële Interventies MDFT erkend als ‘bewezen effectief volgens sterke aanwijzingen’. Dit is het hoogste niveau waarop de commissie interventies waardeert. MDFT is opgenomen in de databank Effectieve interventies van het Nederlands Jeugdinstituut.

Daarnaast zijn in het tijdschrift Drug and Alcohol Dependence de resultaten gepubliceerd van de kosteneffectiviteitsanalyse voor MDFT. Uit deze analyse blijkt dat jongeren die met MDFT behandeld zijn beter in hun vel zitten en minder angstig en depressief zijn. Hierdoor blijven de maatschappelijke kosten lager. De kosten van een behandeling met MDFT worden dan ook op lange termijn terugverdiend. Dit zorgt ervoor dat MDFT kosteneffectief is.

Meer informatie over onderzoeken en publicaties vind je op de pagina ‘erkenningen, onderzoek en publicaties’.

Opleiding en advies

Stichting Jeugdinterventies (SJI) is licentiehouder van de interventie MDFT in Nederland en de rest van Europa. SJI verzorgt de opleiding MDFT en verstrekt de licenties aan teams en instellingen om MDFT te mogen uitvoeren. De opleiding MDFT is geaccrediteerd door verschillende instellingen zoals het SKJ, Registerplein en NVRG.

Naast het verzorgen van de opleiding MDFT voor therapeuten en supervisors, adviseert, ondersteunt en begeleidt SJI instellingen die MDFT willen implementeren en verder uitrollen binnen hun organisatie. Wij helpen u graag verder met vragen als:

  • Hoe kunnen we MDFT als nieuwe interventie binnen onze organisatie implementeren, hoe creëren we draagvlak?
  • Hoe kunnen we binnen onze organisatie de kwaliteit van bestaande MDFT-teams goed borgen?
  • Hoe kunnen we gemeenten laten zien wat de opbrengsten zijn van MDFT om zo de zorginkoop makkelijker te maken?
  • Hoe kunnen we meer cliënten naar ons toe trekken?
  • Hoe kunnen we onze wachtlijsten verkleinen?

Meer informatie?

Wil je meer weten over MDFT? Neem dan contact met ons op door het contactformulier in te vullen. Bellen kan natuurlijk ook op telefoonnummer 071 20 40 766.

systeemgericht denken en werken wijkteams

Sylvia Cool

MDFT-trainer

Uitgangspunt  van MDFT is dat de omgeving invloed heeft op het (probleem)gedrag van de jongere en daarmee op de oplossing. Het is... Lees verder

Moeder ex-cliënt

MDFT bood mij een reikende hand waar ik heel erg op zat te wachten.

De specialist in systeemgericht denken en werken!