MDFT: een effectieve behandeling voor jongeren bij problemen met gaming

Veel jongeren spelen online games. Zij en ook hun ouders, zien dit als een prettige en leerzame activiteit. Voor een grote groep jongeren is het ook een hobby.

Soms ontspoort gaming echter. De jongere kan aan niets anders denken en hij kan niet met gaming ophouden. Hij laat andere activiteiten schieten en verwaarloost school en sociale contacten. De hobby is geen onschuldig tijdverdrijf meer en is veranderd in een probleem.

 

In 2019 erkende de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) het bestaan van ‘gaming disorder’, verslaving aan gaming. De vijfde editie van het classificatiestelsel DSM spreekt van IGD, Internet gaming disorder, maar is minder stellig dan de WHO.

Als een jongere IGD heeft, kan de spanning thuis hoog oplopen. De ouders zoeken naar manieren om hun kind te houden aan afspraken om minder te gamen. Zwitserse en Nederlandse onderzoekers hebben inmiddels laten zien dat er geen eenvoudige ‘trucjes’ zijn om de jongere in het gaming-gareel te krijgen.

Jongeren en ouders zoeken vervolgens hulp bij de jeugdzorg en jeugd-GGZ voor het gamingprobleem in hun gezin. Daar bestaan nog geen goede behandelingen voor. Dit gaat veranderen. Het Zwitsers-Nederlandse onderzoeksteam heeft aangetoond dat gezinstherapie helpt om tieners gezonder te laten gamen. Het meest effectief was MDFT, Multi Dimensionele Familie Therapie.

De jongeren uit het onderzoek – op één na allemaal jongens – kwamen uit Genève. Zij hadden allemaal IGD; ze waren ‘verslaafd’ aan het spelen van online games. Na behandeling met MDFT (na 6 maanden) had geen van de betrokken jongeren nog IGD. Dat was nog steeds zo na 12 maanden.

De jongeren verschilden met hun ouders van mening over de ernst van hun problemen met gaming. Het ging om kleine problemen, vonden de tieners, maar hun ouders vonden de problemen groot. Na behandeling met MDFT hadden de jongeren naar eigen zeggen nauwelijks meer problemen met gaming. De ouders waren voor een deel naar het oordeel van hun kind toegegroeid; ze waren milder geworden.

Verder verminderde MDFT angst, depressie en woede bij de jongeren en verhoogde de therapie hun kwaliteit van leven, ook in het oordeel van hun ouders.

Nederland telt 40 teams van MDFT-therapeuten. Zij krijgen vanaf dit jaar de mogelijkheid om zich in het behandelen van IGD te bekwamen.

Publicatie: Nielsen P, e.a. Multidimensional family therapy reduces problematic gaming in adolescents: a randomised controlled trial. Journal of Behavioral Addictions; 2021. doi: 10.1556/2006.2021.00022.

 

 

Terug naar overzicht
Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen en activiteiten van Stichting Jeugdinterventies? Schrijf je dan in voor onze e-mailnieuwsbrief. Je ontvangt deze nieuwsbrief 3 tot 4 keer per jaar.

Meld je hier aan

Bezoekadres: Oude Vaartweg 2, 2343 JD Oegstgeest

U kunt ons volgen via

    Aangesloten bij