MDFT bij Vincent van Gogh

Het verhaal van…

Rick en Astrid

‘Het is een lang verhaal dat begon toen ik 10 jaar was. Mijn ouders gingen uit elkaar en raakten in een vechtscheiding. Ik woonde bij mijn vader en had 4 jaar nauwelijks contact met mijn moeder en broertje. Toen mijn vader ongeneeslijk ziek werd, moest ik bij mijn moeder gaan wonen. 5 maanden later overleed mijn vader’. Aan het woord is Rick. Hij is nu 16 jaar en heeft verschillende instanties gehad die hen probeerden te helpen. Zonder echt succes. Tot zij in aanraking kwamen met Multidimensionele Familietherapie (MDFT).

 

“Het probleem zit nooit bij 1 persoon alleen; en de oplossing ook niet!”

H.V. (MDFT-Supervisor Vincent van Gogh)

 

Geschaad vertrouwen

‘Het was geen fijne tijd toen mijn oudste zoon ook bij mij kwam wonen. We waren gewoon vreemden van elkaar. Het leek of ik een pleegkind in huis had. Het moedergevoel was toen ver te zoeken. Mijn  vertrouwen had door de jaren heen een flinke deuk opgelopen. Net als het vertrouwen van mijn oudste zoon. Hij had geen moederliefde voor mij.’ Aldus Astrid.

‘Toen mijn vader overleed besloten de betrokken hulpinstanties en gezinsvoogd om ons over te dragen aan Vincent van Gogh voor geestelijke gezondheidszorg, omdat de situatie nu heel gecompliceerd was geworden.’ Aldus Rick

Eerste kennismaking met MDFT

‘In het begin was ik heel sceptisch vanwege weer een nieuwe instantie. De afgelopen 5 jaar had ik weinig vertrouwen gekregen in de instanties. Ik voelde me niet serieus genomen en werd niet gehoord. Veel dingen zijn hierdoor ook echt fout gegaan.’ Aldus Astrid.

De MDFT therapeut komt thuis en gaat samen met het gezin bekijken wat zij willen veranderen en wat er van hen verwacht gaat worden.

Fase 1: vertrouwen en motivatie

Tijdens de eerste fase van MDFT staat het werken aan een therapeutische alliantie en de motivatie om te veranderen centraal. Niet alleen met de jongere maar ook met in ieder geval één van de ouders.

De MDFT therapeut leert het gezin goed kennen en komt te weten wat zij graag willen veranderen.

‘De medewerker van Vincent van Gogh was erg met ons betrokken en wilde ons oprecht helpen. Hij luisterde en steunde ons en gaf voorbeelden hoe e.e.a. aan te pakken. Eindelijk een instantie met veel empathie. Hierdoor kregen we steeds meer vertrouwen in onszelf, elkaar en in MDFT.’ Aldus Astrid.

Deze basis is nodig voor de volgende fase.

“Vertrouwen is een kwetsbaar ding, gemakkelijk te breken, makkelijk te verliezen, en een van de moeilijkste dingen ooit terug te krijgen.”

Astrid (moeder)

Fase 2: verandering

Waarom doen we wat we doen, en wat hebben we echt van elkaar nodig?

‘Het was een emotioneel zware rollercoaster. Gelukkig had ik de kracht om me open te stellen en naar de onderlaag te gaan. Het kostte me veel energie en het zorgde voor veel verwarring en verdriet, maar uiteindelijk leverde al die inspanning zijn vruchten af.’

Doorzetten, ook als het even niet goed gaat

Werken aan verandering gaat met vallen en weer opstaan. Ervaren en leren met en van elkaar. ‘Mijn zoon en ik hadden de kracht om vol te houden en te blijven geloven dat we ons doel zouden behalen.’

“Zekerheid is de vijand voor veranderen”.

Astrid (moeder)

Weer durven dromen over de toekomst

Het hele traject heeft veel ups en downs gekend. Nu gaat het goed en is MDFT afgerond.

‘Ons doel was, weer vertrouwen krijgen in elkaar en dat we weer een hecht gezinnetje zouden worden met z’n drietjes. Na een kleine 6 zware, emotionele maanden, hadden we ons doel bereikt. Ik ben een enorm trotse moeder geworden en heb niet alleen mijn zoon terug, ik heb er ook een maatje bij gekregen. Ongelofelijk………..… En als kers op de taart heeft ook nog De Raad van de Kinderbescherming besloten om de ondertoezichtstelling niet te gaan verlengen.’

 

“Het gaat om de relatie en contact, niet om de inhoud.”

H.V. (MDFT-Supervisor VvG)

 

Klik hier voor het volledige verhaal.