Multidimensionele Familietherapie (MDFT) is een erkende interventie die is ontwikkeld door Dr. H. Liddle van de University of Miami Miller School of Medicine. De methode is ontwikkeld vanuit de wens om het bestaande ‘landschap’ van interventies voor jongeren die verslaafd zijn aan cannabis, andere drugs en alcohol, te veranderen. Belangrijke doelen bij de ontwikkeling van MDFT waren:
MDFT is zowel in Amerika als in Europa uitgebreid onderzocht en wordt inmiddels succesvol toegepast in Amerika, Canada en Europa.
De Erkenningscommissie Justitiële Interventies heeft MDFT erkend op het hoogste niveau: ‘effectief volgens sterke aanwijzingen’. MDFT voldoet hiermee aan de eis dat de behandelingen bewezen effectief zijn en is opgenomen in de databank Effectieve Jeugdinterventies van het Nederlands Jeugdinstituut. De effectiviteit van MDFT is aangetoond in uitgebreid onderzoek, waaronder het INCANT onderzoek.
INCANT heeft aangetoond dat MDFT positieve effecten heeft op met name cannabisgebruik bij jongeren. De Erkenningscommissie oordeelde verder dat MDFT een gunstig effect heeft op crimineel gedrag van jongeren. Jongeren gaan na behandeling minder vaak de fout in. De bewijskracht hiervoor is al sterk in het buitenland. In Nederland is onderzoek naar de invloed van MDFT op crimineel gedrag nog niet afgerond, maar de eerste onderzoeksresultaten zijn positief. De verwachting is dat dit lopende onderzoek zal bijdragen aan een hogere beoordeling van MDFT als het gaat om de effectiviteit met betrekking tot crimineel gedrag.
Ook andere Amerikaanse en Europese organisaties hebben erkend dat MDFT het gebruik van cannabis, andere drugs en alcohol onder jongeren verminderd of zelfs laat verdwijnen. Zo concludeerde het EMCDDA (het EU kenniscentrum voor ‘drugs and drug abuse’ in Lissabon) dat MDFT de enige behandeling is waarvan vast staat dat jongeren met cannabisverslaving er baat bij hebben.
Van 2006 tot 2010 heeft in Europa het INCANT-onderzoek plaatsgevonden. INCANT staat voor International Cannabis Need of Treatment. INCANT onderzocht het nut van MDFT bij jongere met probleemgedrag in Europa. België, Duitsland, Frankrijk, Zwitserland en Nederland deden mee aan dit onderzoek. Het INCANT onderzoek vergeleek MDFT met de lokaal gebruikelijke zorg. In Nederland was dit cognitieve gedragstherapie (leefstijltraining). In totaal namen zo’n 450 adolescenten deel, samen met hun ouders. Een kwart hiervan kwam uit Nederland.
De belangrijkste resultaten uit het INCANT-onderzoek zijn:
Uitgebreid Amerikaanse onderzoek laat zien dat Multidimensionele Familietherapie werkt bij uiteenlopende problematiek. De therapie laat weinig problemen van de jongere buiten beschouwing. Het activeert intensief krachten in het gezin en in domeinen buiten het gezin, zoals vrienden en school. MDFT heeft twaalf RCT’s op zijn naam staan. In deze experimenten is MDFT vergeleken met:
De belangrijkste uitkomsten uit deze onderzoeken zijn:
Voor meer informatie over het Amerikaans onderzoek vind je op de website van MDFT International.
Er vindt verschillend onderzoek plaats naar de effecten van Multidimensionele Familietherapie. Zo is in april 2016 een artikel gepubliceerd in het tijdschrift Drug and Alcohol Dependence over de kosteneffectiviteit van MDFT. Hieruit blijkt dat jongeren die met MDFT behandeld zijn beter in hun vel zitten en minder angstig en depressief zijn. Hierdoor blijven de maatschappelijke kosten lager. De kosten van een behandeling met MDFT worden dan ook later terugverdiend. Dit zorgt ervoor dat MDFT kosteneffectief is. De belangrijkste resultaten van dit kosteneffectiviteitsonderzoek zijn samengevat in de infographic ‘Kosteneffectiviteit MDFT vs CGT’.
Daarnaast loopt er onder andere onderzoek naar de voorkoming van uithuisplaatsing binnen Justitiële Jeugd Instellingen. Zodra de resultaten van deze onderzoeken bekend zijn, worden ze ook gepubliceerd op deze website.