Corona Column 3

Het nieuwe normaal…

door Sylvia Hoogenraad, MDFT therapeut, Kenter Jeugdhulp

Van de een op de andere dag moesten we vanuit huis uit werken en leefden we in een totaal andere realiteit.

De ‘intelligente lockdown’ maakte dat ik niet meer in mijn autootje van gezin naar gezin aan het rijden was, maar opgesloten zat en van achter mijn laptopje moest proberen om de gezinnen bij wie ik zoveel thuis aanwezig was geweest, proberen te leren hoe het videobellen werkte.

En als dat was gelukt, de paniek rondom Corona proberen te bedwingen, die bij mijzelf ook flink aanwezig was.

Ik zag dat opeens alle problemen die ervoor al aanwezig waren, enorm uitvergroot werden, alsof alles in een snelkookpan werd gegooid die op de hoogste stand stond.

Jongeren met adhd die op school tijdens de lessen al niet op konden letten, daar werd nu van verwacht dat ze netjes alleen op hun kamer hun schoolwerk gingen maken, wat natuurlijk niet ging, met wanhopige ouders tot gevolg.

Gezinnen waar al zoveel conflicten waren als ze elkaar even kort rond etenstijd zagen, moeten nu opeens allemaal 24/7 thuis blijven, werkend en schoolwerk makend, met als gevolg snel en hoog oplopende conflicten.

Vanuit mijn eigen huis, uit de slaapkamer, turend naar een klein schermpje van de laptop achter een kinderbureautje, probeerde ik individuele en gezinssessies te doen. Iets wat de ene keer beter ging dan de andere keer.

En zowaar… het gaat het langzaam maar zeker beter. De paniek begint te zakken bij de gezinnen, en bij mij.

Er wordt langzaam maar zeker een nieuwe routine gevonden in deze nieuwe werkelijkheid. Scholen worden geactiveerd, hulplijnen ingezet en families in hun kracht gezet.

Het videobellen wordt tijdelijk het nieuwe normaal in onze afspraken.

En alhoewel ik het op zijn zachts gezegd niet ideaal vind, mis ik het echte contact met mensen. Alhoewel ik het onderweg zijn mis en het dagelijks face to face contact met collega’s mis, gaat het beter dan verwacht.

MDFT werkt. Life, face to face en gelukkig ook met alle Multimedia die we nu tot onze beschikking hebben.

Succes iedereen met het nieuwe normaal, hopelijk duurt het niet te lang.

En zo ja… we vinden wel een manier.