Over kinderen, Corona, actie, hoop en perspectief!!

Voor al die gezinnen die weer hoop nodig hebben doe ik een oproep aan alle systeem- en MDFT therapeuten en supervisoren van Nederland. Beschrijf heel kort, natuurlijk en anoniem een kind, een jongere, een gezin dat het nu moeilijk heeft. Wij verzamelen deze beschrijvingen en sturen deze door naar de Politiek. Onze hoop is gevestigd op al die mensen die deze periode gebruiken om te innoveren, te reflecteren op hun eigen gedrag en hun eigen mogelijkheden voor kinderen en jongeren. Die bezig zijn om de hoop te vergroten en perspectieven te bieden! Jullie verhalen helpen daarbij!

Stuur je verhaal naar: info@stichtingjeugdinterventies.nl Februari wordt onze maand van actie voor de doelgroep Jeugd, doe mee!

Waarom?

GGZ Nederland kwam vorige week met het bericht dat steeds meer mensen last hadden van depressieve gevoelens. We hebben moeite met de langer durende beperkingen door Covid-19. De reacties op dat bericht op LinkedIn en Twitter gingen vooral over de herkenning. Iedereen had wel een depressieve broer, zus, vriend of kind in zijn/haar buurt.

Het valt niet te ontkennen dat we in een onzekere periode zijn beland, waarin inmiddels de Derde Lock down zich aankondigt. Wat maakt het leven dan nog leuk? Wij mensen, zijn evolutionair behept met een stevig ontwikkelde angst voor het onbekende. Daarbij komt we zo gewend zijn aan ruimte, vrijheid en vanzelfsprekende voorwaarden dat we eigenlijk eisen dat die er altijd moeten zijn en vooral blijven. Geen wonder dat we door de omstandigheden rond Corona het leven soms somber inzien.

We zouden bijna vergeten dat het laatste jaar er ook heel veel goed is gegaan. Dat het ons lukt om de (jeugd)zorg toch door te laten draaien, de winkels te bevoorraden, dat er minder faillissementen zijn geweest. Dat we het thuiswerken hebben ontdekt en we geen last hebben van files, dat we meer wandelen: allemaal prachtig. Dus vooral niet teveel blijven hangen in de angst en het getob? Voor velen van ons en zeker voor mijzelf is dat mogelijk.

Maar wat er wel beter kan en moet is: Letten op de gevolgen voor de jeugd.

Deze groep verliest van klein tot groot minstens een jaar van gezonde ontwikkeling. Een jaar waarin hun leefruimte enorm is ingeperkt en waarin allerlei talenten slechts met heel veel extra inspanning en veel inventiviteit van hun omgeving zich door kunnen ontwikkelen. Allerlei signalen wijzen op een teruglopend welzijn, een toenemend risico op suïcide, eetstoornissen en meer gevallen van emotionele verwaarlozing, vooral in gezinnen waar het eerder al niet goed ging. Zo geeft het Nederlands Jeugdinstituut, aan: ‘Om verdere schade in te perken, is het van belang nu al te anticiperen op de langetermijneffecten van de pandemie.’ De signalen laten zien dat de coronamaatregelen alle kinderen, jongeren en jongvolwassenen raken. Ik kan dat alleen maar bevestigen. Mijn driejarige kleinzoon met Cerebrale Parese heeft de eerste 7 jaar van zijn leven nog de mogelijkheid heeft om zich fysiek te ontwikkelen. Het simpele feit dat hij zijn wekelijkse zwemuren mist door de sluiting van de zwembaden, heeft dus een enorme impact.

Ontwikkel dus vooral geen crisismaatregelen, maar ontwikkel vooral perspectief en maatregelen voor de lange termijn. Ontwikkel hoop!!!

Want naast vaccinaties en beperkingen hebben kinderen, jongeren en gezinnen vooral maatregelen nodig die ervoor zorgen dat hun gezonde en veilige ontwikkelingen door kan gaan. Dat betekent o.a.:

1. Zo snel mogelijk onderwijs waarbij fysieke ontmoeting gewoon mogelijk is. VO-scholen gaan de groepen acht (die maanden thuisonderwijs hebben moeten volgen) bijspijkeren met speciale programma’s.
  2. De kinderopvang open, de speeltuinen, sportlocaties en zwembaden weer open. Sport, inclusief teamsporten, zo snel mogelijk volop toegankelijk maken zodat de fysieke, sociale, emotionele en ruimtelijke ontwikkeling van kinderen en jongeren een boost krijgt.
  3. Alle kunst en cultuur weer toegankelijk! Alle mensen uit de cultuursector, die zoeken naar mogelijkheden tot zingeving, koppelen aan de kinderen die nu muziek- , dans en andere vormen van muzische en ludische ontwikkeling missen.

Namens Stichting Jeugdinterventies,

Nelleke Groenewegen

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen en activiteiten van Stichting Jeugdinterventies? Schrijf je dan in voor onze e-mailnieuwsbrief. Je ontvangt deze nieuwsbrief 3 tot 4 keer per jaar.

Meld je hier aan

Bezoekadres: Oude Vaartweg 2, 2343 JD Oegstgeest